Tillgängligt och önskvärt för vem?

Genom projektet TEO, Tillgängliga e-tjänster för offentlig sektor, har man lyckats öka användandet av e-tjänster hos Västernorrlands kommuner från 36% år 2020 och till 56% år 2022. Men hur står det till med våra e-tjänster, vem är de tillgängliga för och vilka av tjänsterna är ens önskvärda?

När det gäller att använda e-tjänster från offentlig sektor – vilken grupp tillhör du?

  • De som kan och som gör?

  • De som kan men som inte gör?

  • Det som inte kan men som skulle kunna med stöd eller hjälpmedel?

  • De som inte kan och inte kommer att kunna? 

  • De som inte vill?

Jag kan bara hålla med professor Katarina L. Gidlund när hon delade insikter och utsikter om projektet, varför finns det inte en möjlighet i samband med att man använder en e-tjänst att ge återkoppling? Oj, vad det skulle vara ett enkelt sätt för att uppnå ökad tillgänglighet av tjänsterna, och säkert också ökad önskvärdhet. Det vill säga om någon lyssnar till synpunkterna och agerar utifrån dem. :-)

Vet inte om du liksom jag flera gånger har tänkt, här har det nog blivit tokigt, var kan jag meddela det?

Årets första GovTech Explore
Vid årets första GovTech Explore fick vi möjlighet att tillsammans lära oss mer om tillgängliga e-tjänster för offentlig sektor när TEO-projektet presenterades ur flera olika perspektiv. Tack Kommunförbundet Västernorrland för att ni delar med er! Här finns mycket dokumentation med lärdomar som verkligen kan skapa värde för flera av er som jobbar med dessa frågor runt om i landet. 

Projektet TEO
Under flera års tid har kommunerna i Västernorrland tillsammans med Nordanstig i samverkan med varandra utvecklat e-tjänster för invånare, företag och föreningar. Detta har ökat tillgängligheten och kvalitén i kommunikationen med kommunerna samt sparat tid och pengar, för såväl invånare som den kommunala förvaltningen.

För att kunna växla upp arbetet med digitaliseringen ytterligare har projekt TEO fokuserat på att öka användbarheten för kommunens alla invånare med särskilt fokus på att tillgängliggöra e-tjänsterna för de prioriterade målgrupperna: språksvaga, funktionshindrade och äldre.

Målet är att de digitala kanalerna ska vara de mest använda informationsvägarna mellan kommun, kommuninvånare och företag. Tillgängligheten i kommunernas digitala tjänster ska ökas och du som invånare ska lätt kunna följa dina ärenden hos kommunen på ett lättmanövrerat och överskådligt sätt.

Titta i efterhand – eller igen!
Nu kan du titta på en inspelad version av senaste Gov Tech Explore och ta del av lärdomar, insikter och resultat från två års intensivt projektarbete. I samtalet möter du bland annat Charlotte Sandelius och Sara Johnston från Kommunförbundet Västernorrland, Mikael Bergström, enhetschef Enheten för digital utveckling i Örnsköldsviks kommun, Terese Raymond, Digidelnätverket samt Katarina L. Gidlund, professor vid Mittuniversitetet.

Till sist. Det finns ett oerhört värde när någon tar på sig ansvaret att koordinera så samskapande kan ske i praktiken. Det skapar värde för medborgare, medarbetare och med det hela samhället. 

//Liza-Maria Norlin, Processledare GovTech Sweden

Föregående
Föregående

GovTech på EU:s agenda

Nästa
Nästa

Digitalt redo när kriget kommer