Nya mötesplatser för innovation
Var är vi som mest innovativa? Hur viktig är miljön för det som skapas? Hur säkrar vi mångfald och inkludering? Hur kan vi undvika vårt naturliga bias? Är anonymitet sättet att öka demokratisering?
I dagar som dessa när enstaka personers vilja, ord och makt får otroliga konsekvenser för miljontals människor, för platser, för vår nutid och mångas av vår framtid då sätts temat vid vårt senaste GovTech Explore i ett nytt ljus. Starka ledare kan åstadkomma både gott och ont, men hur skulle vi värdera det som sägs när vi inte vet avsändaren? Skulle fler opponera sig? Skulle fler följa? Skulle vägen framåt bli en annan?
Jag tror vi bäst bygger genom relationer och tillit. En av deltagarna sa just detta i samtalet att i sin organisation jobbade man mycket med kulturen, så det finns mycket öppenhet och mångfald främjas, så varför skulle man då vilja innovera i det anonyma? Är det att kapitulera istället för att ta tag i problemen?
Vid GovTech Explore i februari fick vi möjligheten att få lyssna till en start-up som skapat ett digitalt AI-galleri för oss att innovera i, AGILS (https://youtu.be/OpQJC00sT_8). Mötesplatsen ska hjälpa oss att få fram innovativa idéer och insikter som inte annars skulle skapas eller synliggöras. I den här miljön får vi hjälp att tackla två stora hinder för att innovera tillsammans och för att personers ska komma på nya idéer och lösningar. Det ena handlar om kvalitén på interaktionen och dialogen, och det andra handlar om att plocka fram våra kreativa krafter. Lösningen är att kombinera fördelarna med en modern virtuell värld tillsammans med ett unikt vetenskapsbaserat beteendemodellerbjudande. Här kan du se mer hur plattformen fungerar: https://youtu.be/a_JK9W6z0TA
Givetvis ska vi kontinuerligt arbeta med värderingar, kultur och ledarskap i våra organisationer för att främja mångfald och delaktighet. Så även i samhället i stort när vi exempelvis utvecklar platsen vi lever på eller skapar olika välfärdstjänster. Samtidigt är vi väl medvetna om att historien upprepar sig, att vår naturliga förmåga att snabbt skapa förutfattade meningar påverkar hur vi agerar i mötet med människor, att platsen och miljön spelar roll för kreativitet, skapande och lärande, och att inte alla med enkelhet gör sin röst hörd.
Här kan de digitala miljöerna erbjuda något annat än det som är möjligt i den analoga verkligheten. Jag tänker att det ena inte behöver utesluta det andra. För visst vore det intressant att lämna våra sociala bubblor, den egna identiteten och förväntningarna på hur andra ska agera åt sidan en stund. Att för en timme innovera tillsammans där vi kommer riktigt nära det vi så varmt önskar – jämlikhet.
Missade du GovTech Explore den 23 februari så kika på inspelningen här: https://youtu.be/cRmnGR0R9ZY
Liza-Maria Norlin
Processledare GovTech Sweden