Är det etiskt att låta bli att använda ny teknik?

Den nya och smarta tekniken väcker flera etiska frågor till liv. Den fråga som lyftes vid senaste GovTech Explore var : Är det etiskt att låta bli att använda ny teknik?

Modern, effektiv och förbättrad välfärd ska levereras till invånarna samtidigt som osäkerheten är stor om exakt hur detta ska gå till. Och allt oftare börjar frågan ställas: Vad i den digitala omställningen skapar mervärde och för vem?

Att använda riskhantering som metod det är något man gör varje dag i kommuner och regioner, det är en del av vår verksamhetsmetod för att bland annat minska riskerna för att människor ska råka illa ut. Att fatta beslut och väga olika nyttor mot varandra det är en del av själva uppdraget i en välfärd. När det handlar om digital utveckling finns det en stor osäkerhet på grund av att mycket är nytt. Idag kan vi inte utreda klart det vi ska göra. Låt riskhantering vara metoden även för den digitala omställningen.
— Louise Callenberg, initiativtagare till #Bättredelat

#Bättredelat är en koalition av organisationer och individer från offentlig sektor och näringslivet. De anser att Sverige behöver bli bättre på att frigöra nyttorna med delning av data inom vård och omsorg och berätta om det. Nyligen presenterades ett positionspapper med tre förflyttningar som behöver göras för bättre vård och omsorg i Sverige.

1. Möjliggörande juridik

Juridiken behöver främja utveckling och datadelning till förmån för invånares rätt till vård och omsorg då livet är som svårast. Möjliggörande juridik handlar om att inte övertolka EU-lagstiftning, att utveckling ska uppmuntras för att få fler prejudikat, och att det behövs legala ramverk för att skapa tydlighet hur samverkan kan ske. 

Offentlig sektor mäts ofta på det man gör fel snarare än på det man gör rätt. Detta, tillsammans med de otydligheter som tyvärr finns legalt, gör att vi lägger en blöt filt över de nödvändiga investeringarna och användningen av den viktiga data som vi skulle kunna använda på ett bra sätt. Databaser kan rädda liv och jag skulle vilja säga att det är oetiskt att inte använda data.
— – Daniel Forslund, utvecklingsansvarig Vårdföretagarna

2. Likvärdig sammanhållen välfärd

Organisationerna bakom initiativet anser att digitaliseringens strategiska roll för likvärdig välfärd är odiskutabel. Ett viktigt steg för att möjliggöra en likvärdig och sammanhållen välfärd är hur vi förhåller oss till råvaran data. Sverige behöver utföra en förflyttning från byråkratiskt systemfokus till demokratiskt ägande – där individens behov står i fokus. Låt individen äga sin egen data och därmed underlätta för delning. 

Balansen mellan att rädda ett liv och den personliga integriteten har den blivit satt ur spel? Den icke teknikneutrala lagstiftningen idag ställer sig på den vuxnes rätt att neka skydd för ett barn. Som vuxen kan du hindra att nödvändig information används, information som till och med skulle kunna bidra till att rädda barns liv.
— – Louise Callenberg, initiativtagare till #Bättredelat

3. Teknikrädsla bör ersättas med robust riskhantering

När Trelleborg påbörjade sitt arbete med automatiserat beslut inom ekonomiskt bistånd 2017 fick de höra "Fullständigt livsfarligt". Idag, fem år senare, finns nu en lagstiftning på plats som skapar trygghet och robusthet för fler att gå samma väg. 

Vad hände i det offentliga systemet när Trelleborg gick före? Jag skulle kunna skriva flera böcker om alla synpunkter vi fick. Det visade sig dock att det inte alls var livsfarligt. Det finns en enorm rädsla i våra verksamheter. Men det är vi som behöver kliva ur våra gråzoner och ta de här stegen, för att visa att det inte är farligt, det är fullt görbart. Integritet, den enskildes intresse kontra det allmännas, är en klassisk fråga i offentlig verksamhet, nu bara med en teknisk botten.
— – Cecilia Lejon, kommundirektör Värmdö kommun

Det här är några axplock från ett mycket intressant samtal som kommer att fortsätta, se hela samtalet här.

“Bättredelat vill gärna ta del av fler användarcase och positionsförflyttningar så tveka inte att höra av dig. Arbetet för fler positionspapper är igång där cybersäkerhet/informationshantering är ett område som säkerligen kommer.

Tills du stöter på initiativet i poddform, vid ett rundabordsamtal, vid en hearing eller annat... ta gärna del av det senaste positionspapperet: Bättre delat (battredelat.se)

Det var allt från GovTech Explore denna vår, hoppas att vi ses till hösten. Tack till alla som varit med och bidragit i utvecklandet av Sveriges Ekosystem för GovTech genom att dela erfarenheter och tankar. 

Jag önskar er alla en riktigt fin sommar!

 

Liza-Maria Norlin
Processledare GovTech Sweden

Föregående
Föregående

Digitalt redo när kriget kommer

Nästa
Nästa

Här blir offentlig sektor innovationsdrivare