Här blir offentlig sektor innovationsdrivare

road in the dark with light streaks

När du kombinerar en inkubator med innovationsupphandling. När du erbjuder kvalificerad affärsrådgivning och affärscoachning samtidigt som kommunen jobbar och deltar i utvecklingen av efterfrågad produkt eller tjänst. När en samskapande process mellan entreprenörer och tjänstemän är tydligt formulerad och skickligt faciliterad. Då skapas något nytt i hur vi leder och utvecklar i den digitala transformationen av samhället!


I det senaste avsnittet av GovTech Explore delade Karlstad kommun och DigitalWell Arena med sig av hur de tillsammans arbetar för att offentlig sektor ska vara en innovationsdrivare. Den enskilt största frågan när vi utvecklar befintliga eller nya produkter och tjänster för medborgare och medarbetare är HUR kan privata och offentliga aktörer samskapa tillsammans i högre utsträckning. Vad får vi göra och på vilket sätt kan ett sådant “tillsammansarbete” skapa värde för företaget, den offentliga organisationen och inte minst för den enskilda medborgaren och samhället i stort? En av de som deltog vid eventet sa:

"Det är precis det här som är nästa steg nu efter att vi använt Hackathons som verktyg".

DigitalWell Arena har fått uppdraget att ta fram och jobba med en modell för en efterfrågeaccelerator, en helt ny metod för oss i Sverige. Den här typen av arbetssätt landar väl i Karlstads kommuns redan pågående arbete med innovation och digitalisering.

När jag frågade Ann-Sophie Gustafsson, utvecklingsledare på Karlstad Kommun, om det verkligen skapar något värde för medarbetarna och medborgarna att arbeta på det här sättet tillsammans med start-ups sa hon:

"Ja. Vi har en hel del erfarenhet med att jobba med innovationsupphandlingar. Vi bidrar med vår kunskap i utvecklingsprocessen för att tjänsten ska bli så bra som möjligt och det gör också att den kan gagna många fler än bara oss. Vi hade aldrig kunnat få det värde vi fått om vi inte hade samskapat med bolagen".

Efterfrågeacceleratorn är ett konkret exempel på hur GovTech, inte som teknik utan som arbetssätt, börjar växa fram i Sverige. Då GovTech runt om i världen allt mer även inkluderar små och medelstora företag (och inte enbart start-ups) ställde jag frågan till Lina Svensberg, Innovation Manager på DigitalWell Arena, om det går att använda den här metodiken även för samskapande mellan offentlig sektor och SME:s?

"Absolut det är inget som hindrar. Vi har haft med SME:s i början av processen men i just det här fallet är det endast start-ups som är kvar i slutskedet. Om det fungerar eller inte beror framförallt på hur man jobbar med innovation i företaget. Hur ställer man sig till att driva upp och knoppa av produkter? Det här kan vara en ovan tanke inom företaget. Det handlar mer om det än om det är en start-up eller en SME. Processen i sig sätter inga hinder för olika företag att delta."

Jag följer med spänning det fortsatta arbetet i efterfrågeacceleratorn. Det vore intressant om vi kunde se att någon av våra nationella myndigheter blev en del av acceleratorsprogrammet – för vi behöver fler exempel på innovationsupphandlingar i Sverige.

Vi lär när vi gör, och det är tillsammans som vi bäst accelererar samhällsvärde i den digitala transformationen. 

Se avsnittet: GovTech Explore – Efterfrågeaccelerator


Liza-Maria Norlin
Processledare GovTech Sweden

Föregående
Föregående

Är det etiskt att låta bli att använda ny teknik?

Nästa
Nästa

Förändringsledning ❤️ digitalisering